Tidligere Adiatek.dk

Gulvvaskemaskiner - Disse udtryk skal du kende

Gulvvaskemaskiner ses og kan anvendes i stort set alle virksomheder og offentlige bygninger. Lige fra restauranter, campingpladser, kontorgangene, butikker og indkøbscentre, til de store industrier og lagerhaller.

De mange forskellige typer af industrier (og behov) gør også, at antallet af tilgængelige gulvvaskemaskiner er ganske omfattende. Både i form af forskellige brands/mærker, typer og modeller.  Så hvordan vælger du den rette gulvvaskemaskine til din virksomhed, og hvad er vigtige kriterier?

I kan naturligvis altid ringe eller skrive til os, men herunder har vi lavet en forklaring på de vigtigste termer, som du skal være bekendt med. Typiske begreber som anvendes af producenterne i deres præsentation af gulvvaskemaskiner.

Hvordan kan markedet for gulvvaskemaskiner opdeles i primære kategorier

I det store billede findes der tre kategorier af gulvvaskemaskiner. Walk-Behind, hvor du går bag ved maskinen, mens denne er i drift, og Ride-On gulvvaskemaskiner hvor operatøren udfører rengøringen siddende på maskinen.

Vi mener også man kan kategorisere en tredje kategori, som er de helt små gulvvaskemaskiner. Hos Gulvtek hedder modellerne Baby, og i kategorien finder du også i-mop.

De forskellige modeller i kategorierne kan variere meget i forhold til funktionaliteter, kapacitet og målgrupper. Det er derfor vigtigt at du er bevidst om dit behov for en gulvvaskemaskine, for at kunne vælge hvilken type og model der bedst passer til dig.

Dimensioner – De fysiske mål på gulvvaskemaskinen.

Angiver bredde, højde og længde af maskinen.

Eksempelvis hvis din gulvvaskemaskine skal kunne passere døråbninger eller andre små passager samt være i en elevator. Tænk derudover også på hvor gulvvaskemaskinen står ’parkeret’, når den ikke er i brug.

Arbejdsbredde/Rengøringsbredde – Den effektive arbejdsbredde for rengøringen

Arbejds- eller rengøringsbredden er ikke det samme som maskinens fysiske bredde da børster og sugefod kan være mere bred end maskinens fysiske mål.

Arbejdsbredden for gulvvaskemaskinen er et relevant kriterie at kende, da dette er med til at estimere hvor lang tid det vil tage at rengøre et gulv.

Dimensionerne på det område der rengøres, er væsentlig så man ikke vælger en maskine der er for lille eller for stor. Specielt relevant i forhold til mindre rum eller små passager.

Sugefod – Sugefoden bruges til at støvsuge og suge vandet op fra gulvet.

Sugefoden er placeret bagerst på maskinen, og anvendes til at støvsuge og suge det snavsede vand op i snavsetvandstanken.

Sugefoden vil ofte være bredere end selve de fysiske dimensioner af maskinen, og er et vigtigt element ved maskinen, for at kunne levere det mest effektive og optimale rengøringsresultat.

En ineffektiv sugefod vil kunne efterlade beskidt vand på gulvet, efter endt rengøring.

Tankkapacitet – Tankkapacitet på Rentvands-og Snavsetvandstank (affald)

Gulvvaskemaskinens tankkapacitet er en faktor der bestemmer, hvor længe maskinen kan arbejde inden genopfyldning eller tømning. Her er arealet en vigtig faktor da stor kapacitet i tankene kan føre til hurtigere arbejdsgang/større kapacitet.

De små modeller har kapacitet fra 3,5 liter, mens de store Ride-On modeller kan have over 250 liter.

Børste – Børsterne står for selve rengøringen af gulvet

Gulvvaskemaskiner bruger enten rondeller, cylindriske eller almindelige børster, som fås i forskellige hårdhedsgrader men også med MIX børstetyper.

Det rigtige valg for at kunne levere de bedste resultater, afhænger blandt andet af gulvets overflade, hvor plant overfladen er, hvor beskidt gulvet er og typen af snavs.

Gulvvaskemaskiner med cylindriske børster har mindre kontakt med overfladen end børster, hvorfor de også kan rotere op til 785 omd. I minuttet. De fleste modeller med cylindriske børster, især de større modeller, har også typisk monteret en affaldsbakke bag børsterne for at kunne opsamle mindre affald stumper/stykker fra overfladen. Samtidig fjernes/reduceres støvmængden voldsomt grundet maskinens feje- og vaskefunktion.

Dermed vil du kunne reducere behovet for at feje gulvet inden gulvvask, hvilket er meget tidsbesparende. Dette reducerer samtidig risikoen for blokeringer på grund af affald som kan sætte sig i sugefoden og slanger.

Børstetryk – Det arbejdstryk som børsten har på gulvet

Maskinens børstetryk er en indikator for hvor meget børsterne trykker på gulvet. Eksempelvis er der brug for et højere børstetryk ved meget beskidte gulve.

Traction – Gulvvaskemaskiner med eget træk på hjul

Gulvvaskemaskiner med traction betyder, at den har eget træk på hjulene. Altså at maskinen er lettere at håndtere og anvende for brugeren.

Driftstid – Hvor længe gulvvaskemaskinen kan arbejde uden afbrydelse.

Driftstiden eller arbejdstiden fortæller dig, hvor længe din gulvvasker kan arbejde uden afbrydelse. Maskiner som kører på strøm fra et kabel, er naturligvis undtaget, hvorfor kriteriet gælder for de maskiner der benytter sig batteri-teknologi.

Har du et større areal, som en industribygning, der skal rengøres, har du sikkert brug for et batteri med en driftstid på flere timer. Derimod kan du sikkert sænke kravet til driftstid, hvis dit behov for rengøring svarer til et kontor eller en typisk detailbutik i forhold til antal kvadratmeter.

Max kapacitet – Det område som maskinen kan rengøre.

Udtrykkes normalt som kvadratmeter i timen.

Max Kapaciteten angiver hvor stort et område kan gulvvaskemaskinen rengøre i timen. Dermed kan du hurtigt og nemt vurdere, om dette er passende til dit behov.

Oftest vil du kunne se en kontinuerlig stigning i gulvvaskemaskinernes max kapacitet, i forhold til størrelsen på maskinen.

Vægt – Angivelse af maskinens samlede vægt med batterier men uden vand.

Maskinens samlede vægt er en vigtig faktor i forhold til din gulvtype.

Skal maskinen kunne benyttes på flere etager, er der så elevator i bygningen? Nye Sportsgulve kan eksempelvis ikke tåle for tunge maskiner.

Strømkilde – Er maskinen batteridrevet eller kører på el (kabel)

Eldrevne gulvvaskemaskiner har fordelen, i forhold til batteridrevne modeller, at de altid er klar til brug og kan bruges så længe dette er er nødvendigt.

De seneste år har man oplevet en stor udvikling i batteri-teknologien. Det er dog stadig vigtigt at gøre sig tanker om typen af batterier til sin gulvvasker.

GEL-batteriet er den batteritype som de fleste maskiner anvender, Gel er vedligeholdelsesfrie og giver god driftistid.

Med den nye udvikling af Lithium-batterier, ses der flere og flere maskiner med denne batteritype. Fordi det giver en længere driftstid, en hurtigere ladetid samt en lang holdbarhed.

En sidste batteri-mulighed er vådbatterier som også giver en lang driftstid, men som stiller større krav og behov for vedligeholdelse.

Lydniveau – Lydniveauet for gulvvaskemaskinen ved brug.

Lydniveauet for maskinen er især vigtigt, hvis maskinen skal bruges mens der er andre personer til stede, som ikke kan påføre sig eksempelvis beskyttende høreværn.

Det acceptable lydniveau vil altid være individuelt, men en tommelfingerregel er et niveau omkring 65dBA. En samtale eller baggrundsmusik vil normalt ligge omkring de 60dBa, mens kontorstøj ligger omkring de 70dBA

Vidste du at der i dag findes maskiner, hvor det er muligt at regulere lydniveauet?

Gulvbelægning – Hvilken gulvtype skal maskinen gøre ren?

Hvilken type gulv skal gulvvaskemaskinen gøre ren?

Der findes forskellige slags gulvbelægning, som linoleum, beton, vinyl, eller træ for at nævne nogle gulvbelægningstyper? Dette har også betydning for, hvilke gulvvaskemaskiner der vil være gode for dig.

Spørg og få råd til din investering

At skulle finde, og vælge, den rette gulvvaskemaskine er en stor beslutning.

Der er mange faktorer som spiller en rolle, i forhold til hvilken gulvvaskemaskine der er den rette til dig og dit behov. Typen og størrelsen på gulvet, maskinens drivkraft, og hvilken type snavs der skal fjernes, er alle faktorer som har indvirkning på, hvad der er den rigtige gulvvaskemaskine for dig.

Har du brug for vores råd eller anbefaling, så er du altid meget velkommen til at kontakte os. Så vil vi gerne hjælpe dig med den bedste rådgivning vi kan give. Ligeledes tilbyder vi også at komme og demonstrere de modeller som vi finder bedst egnet til netop din udfordring.

Så kan du se og opleve forskellige maskiner, lige der hvor de faktisk skal gøre rent.

Indkøbskurv
Scroll to Top